Neus tot staart eten, orgaanvlees

Intro neus tot staart
Wist je dat er geen enkel plantaardig nutriënt bestaat wat je niet uit een dier kan halen? Dit feitje bracht mij bij het kop tot staart principe en het carnivoor- / keto- dieet. Orgaanvlees als multivitaminen.

Neus tot staart eten, waar komt de term vandaan?

De term is geïntroduceerd door chef kok Fergus Henderson in zijn boek The whole beast: nose to tail eating. Dit boek is een verzameling van recepten waarin de onconventionele stukken van het varken veelvuldig terug komen.

De term hoor je terug komen bij volgers van het carnivoor dieet (Vooral vlees en dierlijke producten) en in het ketogeen dieet (Koolhydraat arm dieet).

Zelf kwam ik de term tegen na het lezen van een artikel over de voedzaamheid van orgaanvlees.

Wat betekent het?

Het neus tot staart principe wil zeggen dat dieren die geslacht worden voor consumptie ook zo volledig mogelijk geconsumeerd worden. De voornaamste reden hiervoor is het milieuvriendelijk- en gezondheids- aspect. Beide punten staan de laatste jaren ter discussie.

Milieu en het neus tot staart principe

De laatste 20 jaar is er veel geschreven over de veehouderij en de mogelijk negatieve impact op het milieu. Kunnen we in de toekomst de groeiende wereldbevolking voorzien van duurzaam vlees?

Dit is een complexe vraag waar ik wellicht in de toekomst nog een blog post aan kan wijden..

In de westerse cultuur is het de gewoonte om enkel vlees en spieren van een dier op te eten. Dit is de grootste massa aan een carcas maar zeker niet het enige wat eetbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de organen; Hersenen, lever, hart, nieren en darmen.  Daarnaast kun je ook denken aan poten, staarten, botten, huid en bloed.

Het idee is dat de impact op het milieu geringer is doordat je minder dieren nodig hebt om aan onze vlees behoefte te voldoen.

Dit gaat zover als groepen mensen die gezamenlijk een dier laten slachten, verdelen en opeten. Als je dit plaatselijk doet is de impact op het milieu nog kleiner omdat er minder transport nodig is dan bijvoorbeeld vlees wat in de supermarkt ligt.

Gezondheidsaspect neus tot staart principe

Het consumeren van vlees is in verband gebracht met vele negatieve gezondheidsaspecten. Een paar hiervan zijn hartaanvallen, ader verstopping, constipatie en een tumor groei promotor.

Dit wordt vaak versterkt door mensen die een volledig plant-based dieet (vegan) volgen. Naar mijn mening past vlees uitstekend in een goed gebalanceerd dieet en het een flinke sprong vergt om enkel vlees aan te duiden als veroorzaker van bovengenoemde ziektes.

Het neus tot staart principe hoor je vaak terug komen bij een carnivoor dieet of het keto dieet. Zeker bij het carnivoor dieet is het van belang om verschillende delen van het dier te consumeren om alle vitamine en mineralen binnen te krijgen.

De beste manier om vitamine C binnen te krijgen als je geen beschikking hebt tot fruit is door rund of varkens lever te eten. Runderlever bevat 31mg en varkenslever 23mg per 100g. Ter vergelijking een appel bevat 4,6mg en een sinaasappel 53,2g per 100g. Dit geldt voor rauwe lever, vitamine C is zeer vluchtig bij hitte behandeling.

De tabel hieronder laat heel mooi zien waarom orgaanvlees ook wel superfood of natuurlijke multivitaminen wordt genoemd. Ook zie je dat organen qua nutriënten soms 10 tot 50x voedzamer zijn dan spieren, groente en fruit.

Appel (100 g)Wortels (100 g)Rood vlees (100 g)Runderlever (100 g)
Calcium3,0 mg3,3 mg11 mg11 mg
Fosfor6,0 mg31 mg140 mg476 mg
Magnesium4,8 mg6,2 mg15 mg18 mg
Kalium139,0 mg222 mg370 mg380 mg
Ijzer0,1 mg0,6 mg3,3 mg8,8 mg
Zink0,005 mg0,3 mg4,4 mg4 mg
Koper0,04 mg0,08 mg0,18 mg12 mg
Vitamine AGeenGeen40 IU53.400 IU
Vitamine DGeenGeensporen19 IU
Vitamine E0,37 mg0,11 mg1,7 mg0,63 mg
Vitamine C7 mg6 mgGeen27 mg
Thiamin0,03 mg0,05 mg0,05 mg0,26 mg
Riboflavine0,02 mg0,05 mg0,2 mg4,19 mg
Niacine0,1 mg0,6 mg4 mg16,5 mg
Pantotheenzuur0,11 mg0,19 mg0,42 mg8,8 mg
Vitamine B60,03 mg0,10 mg0,07 mg0,73 mg
Foliumzuur8 mcg24 mcg4 mcg145 mcg
BiotineGeen0,42 mcg2,08 mcg96 mcg
Vitamine B12GeenGeen1,84 mcg111,3 mcg

Mythe rond de lever

Een voorkomende mythe rond de lever is dat deze toxines en gifstoffen filtert en opslaat, dit zou het ongezond maken om de lever te consumeren. Het is waar dat de lever gifstoffen filtert maar deze worden niet opgeslagen. Toxines die het lichaam niet kan filteren vind je het meest in vetweefsel en het zenuwstelsel. 

Orgaanvlees eten, de lever als multi vitamine

Mijn speurtocht op zoek naar een andere manier om voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen bracht mij bij het neus tot staart principe. Mijn gevoel zegt dat het beter is om nutriënten uit een biologische bron te halen dan uit synthetisch samengestelde multivitamines.

Voor mij was het eten van orgaanvlees geen succes. Door de smaak en textuur valt het voor mij persoonlijk zwaar om dit rauw of gebakken te eten. De enige manier die mij bevalt is het opnemen van orgaanvlees in gehakt, stamp of als capsules. De capsules heb ik zelf ontwikkeld en geproduceerd om hoge kwaliteit te garanderen. Deze capsules kan ik openen en door het eten heen mixen of met water direct innemen. Deze flexibiliteit is voor mij de manier om van de goede nutriënten in orgaanvlees te profiteren.

Daarnaast ben ik begonnen met het ontwikkelen van mijn vriesdroog orgaan capsules. Hiermee heb ik eenvoudig toegang tot de gezondheidsaspecten van organen maar niet het ongemak van de smaak en structuur.

De capsules bied ik aan in mijn webshop. Bekijk hieronder ons aanbod van 100% gras gevoerde runder lever en hart capsules. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Kijk verder

Related Posts

Gedroogde Orgaan supplementen van mysup.net

Orgaanvlees supplementen de voor- en nadelen

Gedroogd orgaanvlees is afkomstig van de organen van dieren zoals runderen, varkens en kippen. Dit kan onder meer lever, nieren, hart, longen en milt omvatten. Het orgaanvlees wordt gedroogd en vermalen tot poeder en vervolgens verwerkt tot supplementen in capsulevorm of in poedervorm.

Vrije radicalen: Wat zijn het?

Ieder mens heeft met vrije radicalen te maken. Desondanks is het bij lang niet iedereen bekend waar het hier precies om gaat. En waarom het bijvoorbeeld zo belangrijk is om ervan op te hoogte te zijn. Met die gedachte in het achterhoofd duiken we daarom bij deze dieper in alles wat met vrije radicalen te maken heeft.

Liver

De functies van de lever bij de mens

De lever is een uiterst belangrijk orgaan voor mens en dier. Net als bij een aantal andere vitale organen het geval is, heeft de lever meerdere functies. Het is dan ook cruciaal dat je ervoor zorgt dat je lever altijd in een optimale conditie is. Is dit namelijk niet het geval? Dan krijg je te maken met allerlei fysieke ongemakken.