Wat houdt dat precies in, gras gevoerd?
Gras gevoerd betekent dat de dieren enkel hooi en gras gevoerd krijgen voor de productie van melk of vlees. Van nature kunnen grazers (wat koeien zijn) enkel door te grazen prima leven. Door de opkomst van de intensieve agricultuur zochten mensen naar manieren om koeien meer melk en vlees te laten produceren. Hier zijn mensen in geslaagd door gebruik te maken van grondstoffen die meer energie bevatten, bijvoorbeeld gerst en maïs, maar ook suikers en oliën.
En dan hebben we het nog niet over synthetische groei promotors (steroïde) of antibiotica die toegepast worden om dieren sneller te laten groeien. Dit is gelukkig in Europa verboden voor de productie van vlees maar komt in Amerika nog regelmatig voor.
Er zijn veel verschillende gradaties in hoe mensen koeien voeren. Zo kan het ook zijn dat de koeien in de Lente / zomer in de wei staan en in de herfst / winter in de stal. Als de koeien naast hooi ook gerst, maïs of luzerne gevoerd krijgen mag je dit niet meer gras gevoerd noemen.
Vetzuren (gras gevoerd)
Verzadigd of onverzadigd vet, omega 3 en omega 6, transvetten en hart/vaatziekte. De laatste 100 jaar is veel onderzoek gedaan met betrekking tot hart en vaatziekte en ons eetpatroon. Er werd al snel een link gelegd tussen het consumeren van vet en hart en vaatziekte.
Het eten van rood vlees en dierlijk vet is volgens velen de grootste boosdoener. Dit is niet helemaal waar, zelf zie ik een sterk verband tussen de opkomst van goedkope plantaardige vetten halverwege vorige eeuw. Deze vetten worden veel gebruikt in geproduceerd voedsel maar worden ook gebruikt om goedkoop vlees en melk te produceren.
Verzadigd of onverzadigd vet
In het kort, verzadigd vet is vast en onverzadigd vet is vloeibaar bij kamertemperatuur. Als je mensen hierover zou vragen zeggen de meeste dat verzadigd vet slecht voor je is en onverzadigd niet. Dit is zeker niet het geval, er zijn namelijk veel soorten verzadigd en onverzadigd vet.
Transvet (hard vet)
Iedereen kent verzadigd en onverzadigd vet. Transvet is een stuk minder bekend. Dit hoeven fabrikanten ook niet op de verpakking te zetten. Steeds meer onderzoek wijst uit dat transvet het risico op hart en vaatziekte verhoogd. Transvet is moeilijk verteerbaar en verhoogd het LDL-cholesterolgehalte.
In het verleden was transvet sterk aanwezig in harde vet producten zoals margarine / halvarine en vast frituurvet. Transvet houdt dit soort producten langer goed, mooi van vorm en kost niet veel.
Omega 6 en 3 ratio
Omega 3 is een onverzadigd vetzuur wat veelvuldig voorkomt in vis en schaaldieren. Plankton bevat veel omega 3, dit is voeding voor veel vis en schaaldieren. Als plantaardige bron is lijnzaad veruit het hoogst in omega 3 vetzuren.
Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braad vetten.
Zowel omega 3 als 6 zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan produceren. We zijn dus afhankelijk van onze voeding om ze binnen te krijgen. Beide verlagen het risico op hart- en vaatziekte als ze in de juiste verhouding in onze voeding zitten.
Verhouding van omega 6 : 3 wordt gebruikt om te kijken of de inname van beide vetzuren in verhouding is. Een hoge omega 3 en 6 ratio verhoogd de kans op hart- en vaatziekte, kanker, ontstekings- en auto-immuunaandoeningen.
In een westers dieet is de ratio gemiddeld 14 : 1, dit is te hoog. Dit komt vooral door geproduceerd voedingsmiddel, dit bevat over het algemeen enkel omega 6.
Over de juiste ratio is nog veel discussie, maar dat 14 : 1 te hoog is zijn de meeste het over eens. Onze voorouders zouden een ratio van ongeveer 1:1 gegeten hebben, mijn advies is om te streven naar minimaal een 4:1 verhouding.
In het kort, probeer transvet zoveel mogelijk te vermijden en zorg dat de omega 6 : 3 ratio niet te hoog is. Verzadigd of onverzadigd vet zijn verouderde termen en zorgen meer voor verwarring dan duidelijkheid.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook intensieve industriële processen, die zonder behulp van transvet, onverzadigde vetten in vaste vormen kan krijgen. Mijn advies is om dit te vermijden. Ten eerste zijn wij van nature niet gewend om een hoge concentratie plantaardig vet te eten. Ten tweede, weten we nog te weinig over de invloed op ons lichaam op lange termijn.
Dit soort producten worden in de markt gezet als “goed voor hart en bloedvaten” doordat het enkel plantaardig vet bevat en geen verzadigd vet. Mijn advies is om dit te vermijden. Halverwege vorige eeuw zagen we problemen met hart en bloedvaten extreem toenemen. Deze toename loopt verdacht goed samen met de introductie van de eerste industriële margarine / halvarine. Meer onderzoek is nodig naar dit verband, maar duidelijk is wel dat Unilever zijn formule eind vorige eeuw heeft aangepast. Vroeger zat er meer transvet in margarine dan nu. Wat we ons nu af kunnen vragen is wat voor effect de “nieuwe industrieel vervaardigde vetten” voor effect hebben op ons lichaam op lange termijn.
Koeien zijn wat ze eten (gras gevoerd)
Gras bevat meer omega 3 dan maïs of granen. Daardoor zien we ook een verschil in het vetzuren patroon van melk en vlees als koeien enkel gras gevoerd zijn.
In 2009 is er in the journal of animal science een onderzoek gepubliceerd over gras en graan gevoerde runderen. De voordelen van gras gevoerd vlees voor mensen waren als volgt:
- Het vlees bevat minder vet (Je kunt dus meer eten )
- Beta – Carotine Gehalte is hoger
- Hoger in vitamine E en B
- Meer mineralen zoals calcium, magnesium en kalium
- Meer omega 3 en minder omega 6 vetzuren
De omega 3 en 6 ratio in gras gevoerde runderen zit tussen de 1:1 en 2:1, graan gevoerd heeft een ratio van 14 : 1. Dit is een groot verschil, in dit amerikaans onderzoek zijn dan ook de twee uiterste vergeleken.
Mijn verwachting is dat algemeen Nederlands rundvlees lager zit dan 14:1. Aangezien een groot deel van het rantsoen hier sowieso bestaat uit gras, omdat dit het goedkoopst is. Uit mijn research kwam geen Nederlands onderzoek waarmee ik het kan vergelijken.
Wat is het nadeel van gras gevoerd?
Gras gevoerd vlees zal over het algemeen iets taaier zijn. Dit komt hoofdzakelijk door het lagere vetgehalte. Hierdoor zal vlees altijd iets droger smaken, een goede kok kan hier omheen werken.
Daarnaast zijn de kosten hoger, het duurt langer om vlees te produceren van runderen dat enkel gras gevoerd zijn. Runderen die 100% gras gevoerd zijn, worden vaak heel het jaar in de weide gehouden . Hier moet het klimaat geschikt voor zijn. Dit kost tevens veel grond om te zorgen dat er voldoende gras(land) is.
Je kunt in Nederland in het voorjaar eenvoudig zuivel producten vinden van gras gevoerde runderen. In het voorjaar en zomer grazen veel van onze Nederlandse koeien op onze weide. Als je iets kritischer kijkt, zul je hier gezondere keuzes in kunnen maken.
Waarom verlagen niet alle boeren de omega 6 :3 ratio in het vlees of zuivel als dit gezonder is?
Het simpelste antwoord hiervoor is, omdat de vraag er niet is. Daardoor is het moeilijk om de extra kosten terug te verdienen. Als de meer kosten in productie ook meer rendement brengt zal er zeer snel actie komen vanuit de boeren.
Er zou vraag gecreëerd kunnen worden door de omega 6 : 3 ratio verplicht op de verpakking te zetten. Dan kan de meerwaarde van het stuk vlees waargenomen worden door de consument. Dan kan deze zelf beslissen of het meer geld over heeft voor een gezonder stuk vlees.
Varkensvlees met omega 3 gras gevoerd
Zelf heb ik onderzoek gedaan in de varkenshouderij naar omega 3 bij vleesvarkens. Het idee was om middels voeding het omega 3 gehalte in varkensvlees te verhogen.
Dit was gelukt, we hadden aangetoond dat we het vetzuur gehalte beïnvloed hadden middels voeding. We bereikte vrij eenvoudig een omega 6 : 3 verhouding van 1 : 4. Ter vergelijking, gemiddeld is dit 1 : 8 bij varkensvlees.
De meerkosten waren amper 0,03 € cent per kg vlees hoger.
De grootste uitdaging was om het vlees te verkopen. We mochten namelijk niet claimen dat het vlees verrijkt was met omega 3, de stijging in het totaal omega 3 was niet hoog genoeg volgens de Europese richtlijnen. Hierdoor mocht het niet verkocht worden als vlees met extra omega 3, terwijl de vetzuur verhouding wel degelijk gezonder is!
Daarnaast was het vet van het vlees ook wat sneller ranzig, gezonder vet is over het algemeen slapper en oogt minder mooi. Na de proef is er verder niets meer gedaan met het onderzoek, wellicht komt het in de toekomst nog van pas.
Mijn advies gras gevoerd
Gras gevoerde dieren hebben een gezonder vetzuur patroon dan dieren die enkel krachtvoer krijgen.
Het is niet eenvoudig om hier bewust voor te kiezen als consument. Kijk in je omgeving bij boerenwinkels / bio slagers en informeer over hun producten. Hier kunnen ze je vaak beter informeren over de afkomst dan in de supermarkt.
Verder is het verstandig om niet meer dan 40% van je calorieën uit vet te halen. Zorg dat je afwisselt tussen verschillende vetbronnen, zoals Vlees, vis, zuivel, noten en zaden. En kies voor natuurlijke bronnen die hoogstens geperst zijn en mijd industrieel vervaardigde vetten waar we het effect niet van kennen.
Probeer voor jezelf een gezonder omega 6 : 3 opname te verwezenlijken. Dit kan door gezonde keuzes te maken, maar ook door extra omega 3 te slikken. Zeker als je last hebt van ontstekingsaandoeningen (bijv. artrose) kan dit positief werken. Mijn advies is dan te kiezen voor een product van groenlipmossel.
Groenlipmossel van 1500 mg
Groenlipmossel van 1600 mg
Algenolie omega 3 (Vegan)
Groenlipmossel is een uitstekend opneembare bron van omega 3 in combinatie met een aantal goede natuurlijke antioxidanten.
Verder kies ik met zorg uit waar ik de organen koop voor mijn gevriesdroogde orgaan capsules. De lever is namelijk een vetrijk product, dan wil ik er op zijn minst voor zorgen dat dit uit gezonde vetten bestaat. Naar de shop!
Tevens heb ik een lab analyse gedaan naar de vetzuur verhouding van mijn orgaan supplementen. Als je hier meer informatie over wil neem dan gerust contact op.