De afname van nutritionele waarden in groenten en fruit

Groenten en fruit
Verschillende onderzoeken komen tot dezelfde conclusie: groenten en fruit bevatten minder voedingsstoffen dan vijftig jaar geleden. Wat zijn de oorzaken hiervan en hoe tackelen we dit probleem? We bespreken het in deze blog.

Minder vitaminen en mineralen

Diverse onderzoeken wijzen op grote vitamineafname in groenten en fruit. Uit onderzoek van het Zwitserse bedrijf Geigly bleek dat de brocolli uit 1985 maar liefst 73% méér calcium bevatte dan de brocolli uit 2002. Ook bleek het magnesium gehalte in wortels in deze periode met 71% te zijn afgenomen.

Ronald Davis, professor van de Universiteit van Texas, besloot een gemiddelde afname van verschillende groenten-en fruitsoorten te meten. Hij signaleerde onder andere een afname van 6% in eiwitten, 16% in calcium, 18% in vitamine A en 38% in vitamine B2.

Oorzaken van afname

Groenten en fruit worden anders verbouwd dan 50 jaar geleden. We gebruiken meer bestrijdingsmiddelen en de consument wordt steeds kritischer op geur, kleur en smaak: Een kromme komkommer is niet langer acceptabel. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken van de nutritionele afname in groenten en fruit.

Uitputting van de bodem

Bodemuitputting kent verschillende oorzaken. De grootste oorzaak is de afname van landbouwgrond. Doordat boeren keer op keer op het zelfde stuk land een gewas moeten verbouwen, krijgt de grond geen hersteltijd. Een tweede belangrijke oorzaak is mestinjectie. Door mestinjectie verdwijnen  de voedingsstoffen uit de grond, waardoor de plant deze niet meer tot zich kan nemen.

Toevoeging van mineralen

Gewassen worden bemest met mineralen die de desbetreffende plant ondersteunen. Zo wordt een frambozenplant bemest met extra fosfor waardoor de plant sneller de hoogte in klimt. Klink goed, toch? Helaas kan één extra mineraal of vitamine, de algehele balans flink overhoop gooien. Zo zorgt de extra fosfor bij de frambozenplant voor een vermindering in calcium, magnesium en kalium.

Groter, groter, groter!

Een grote peer is duurder dan een kleine peer. Hierdoor besteden boeren veel tijd aan het verbouwen van grote planten. Dit resulteert in groot fruit met een hoog waterpercentage. Je eet dus meer peer, met minder voedingsstoffen.

Manipulatie van zaden

Een appel met een deuk? Daar doen we niet meer aan! We kopen het liefst groenten en fruit die er perfect uitzien. Omdat de boer dit weet, maakt hij gebruik van veredelde (gemanipuleerde) zaden. Deze zaden bevatten goede eigenschappen voor optimale verkoop. Smaak en looks zijn prioriteit, voedingsstoffen zijn bijzaak.

Groenten en fruit

Onrijp oogsten

Vroeger at de mens seizoensgebonden: In de lente asperges, in de winter boerenkool. Tegenwoordig eten we wat we willen, wanneer we willen. Dit is mogelijk door grote, wereldwijde import. Omdat groenten en fruit een lange weg af moeten leggen, worden ze onrijp geplukt. De producten ontwikkelen zich tijdens de reis zodat ze rijp in de schappen liggen. Doordat de groenten onrijp worden geplukt, behalen ze niet hun optimale voedingswaarde.

Onze oplossing

Door de grote afname aan voedingsstoffen heb je niet langer voldoende aan een portie van 200 gram groenten en fruit per dag. Ons advies is om meer groenten te eten en veel af te wisselen. Eet dus niet dagelijks een appel, maar wissel af met peren, sinaasappels en bananen. Eet daarbij niet enkel groenten bij het avondeten, maar ook tijdens de lunch. Vind je het moeilijk om voldoende groenten en fruit te eten of wil je jouw lichaam extra ondersteunen? Dan is een kwalitatief voedingssupplement van MySup een goede aanvulling op een gezond eetpatroon.

Runderlever capsules (Natuurlijke multivitaminen) 
Runderhart capsules

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Kijk verder

Related Posts

Gedroogde Orgaan supplementen van mysup.net

Orgaanvlees supplementen de voor- en nadelen

Gedroogd orgaanvlees is afkomstig van de organen van dieren zoals runderen, varkens en kippen. Dit kan onder meer lever, nieren, hart, longen en milt omvatten. Het orgaanvlees wordt gedroogd en vermalen tot poeder en vervolgens verwerkt tot supplementen in capsulevorm of in poedervorm.

Vrije radicalen: Wat zijn het?

Ieder mens heeft met vrije radicalen te maken. Desondanks is het bij lang niet iedereen bekend waar het hier precies om gaat. En waarom het bijvoorbeeld zo belangrijk is om ervan op te hoogte te zijn. Met die gedachte in het achterhoofd duiken we daarom bij deze dieper in alles wat met vrije radicalen te maken heeft.

Liver

De functies van de lever bij de mens

De lever is een uiterst belangrijk orgaan voor mens en dier. Net als bij een aantal andere vitale organen het geval is, heeft de lever meerdere functies. Het is dan ook cruciaal dat je ervoor zorgt dat je lever altijd in een optimale conditie is. Is dit namelijk niet het geval? Dan krijg je te maken met allerlei fysieke ongemakken.