Minder vitaminen en mineralen
Diverse onderzoeken wijzen op grote vitamineafname in groenten en fruit. Uit onderzoek van het Zwitserse bedrijf Geigly bleek dat de brocolli uit 1985 maar liefst 73% méér calcium bevatte dan de brocolli uit 2002. Ook bleek het magnesium gehalte in wortels in deze periode met 71% te zijn afgenomen.
Ronald Davis, professor van de Universiteit van Texas, besloot een gemiddelde afname van verschillende groenten-en fruitsoorten te meten. Hij signaleerde onder andere een afname van 6% in eiwitten, 16% in calcium, 18% in vitamine A en 38% in vitamine B2.
Oorzaken van afname
Groenten en fruit worden anders verbouwd dan 50 jaar geleden. We gebruiken meer bestrijdingsmiddelen en de consument wordt steeds kritischer op geur, kleur en smaak: Een kromme komkommer is niet langer acceptabel. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken van de nutritionele afname in groenten en fruit.
Uitputting van de bodem
Bodemuitputting kent verschillende oorzaken. De grootste oorzaak is de afname van landbouwgrond. Doordat boeren keer op keer op het zelfde stuk land een gewas moeten verbouwen, krijgt de grond geen hersteltijd. Een tweede belangrijke oorzaak is mestinjectie. Door mestinjectie verdwijnen de voedingsstoffen uit de grond, waardoor de plant deze niet meer tot zich kan nemen.
Toevoeging van mineralen
Gewassen worden bemest met mineralen die de desbetreffende plant ondersteunen. Zo wordt een frambozenplant bemest met extra fosfor waardoor de plant sneller de hoogte in klimt. Klink goed, toch? Helaas kan één extra mineraal of vitamine, de algehele balans flink overhoop gooien. Zo zorgt de extra fosfor bij de frambozenplant voor een vermindering in calcium, magnesium en kalium.
Groter, groter, groter!
Een grote peer is duurder dan een kleine peer. Hierdoor besteden boeren veel tijd aan het verbouwen van grote planten. Dit resulteert in groot fruit met een hoog waterpercentage. Je eet dus meer peer, met minder voedingsstoffen.
Manipulatie van zaden
Een appel met een deuk? Daar doen we niet meer aan! We kopen het liefst groenten en fruit die er perfect uitzien. Omdat de boer dit weet, maakt hij gebruik van veredelde (gemanipuleerde) zaden. Deze zaden bevatten goede eigenschappen voor optimale verkoop. Smaak en looks zijn prioriteit, voedingsstoffen zijn bijzaak.
Onrijp oogsten
Vroeger at de mens seizoensgebonden: In de lente asperges, in de winter boerenkool. Tegenwoordig eten we wat we willen, wanneer we willen. Dit is mogelijk door grote, wereldwijde import. Omdat groenten en fruit een lange weg af moeten leggen, worden ze onrijp geplukt. De producten ontwikkelen zich tijdens de reis zodat ze rijp in de schappen liggen. Doordat de groenten onrijp worden geplukt, behalen ze niet hun optimale voedingswaarde.
Onze oplossing
Door de grote afname aan voedingsstoffen heb je niet langer voldoende aan een portie van 200 gram groenten en fruit per dag. Ons advies is om meer groenten te eten en veel af te wisselen. Eet dus niet dagelijks een appel, maar wissel af met peren, sinaasappels en bananen. Eet daarbij niet enkel groenten bij het avondeten, maar ook tijdens de lunch. Vind je het moeilijk om voldoende groenten en fruit te eten of wil je jouw lichaam extra ondersteunen? Dan is een kwalitatief voedingssupplement van MySup een goede aanvulling op een gezond eetpatroon.
Runderlever capsules (Natuurlijke multivitaminen)
Runderhart capsules