De voordelen van Heme Iron (Heemijzer)

Heme iron heemijzer
Heme Iron heemijzer is een mineraal en een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Het is namelijk onmisbaar bij het transport van zuurstof via het bloed naar de cellen.

De voordelen van Heme Iron (Heemijzer)

Wat is heme iron (heemijzer)? En wat is het verschil tussen heme iron en non heme iron (niet-heemijzer)?

 

Iron (ijzer) is een mineraal en een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Het is namelijk onmisbaar bij het transport van zuurstof via het bloed naar de cellen. Er zijn 2 manieren om ijzer toe te voegen aan je dieet, door middel van dierlijke producten zoals vlees, gevogelte en vis. IJzer afkomstig uit dierlijke producten is heme iron (heemijzer). Heme iron wordt het beste door het lichaam opgenomen. Ondanks dat dierlijke producten dus heemijzer bevatten bestaat slechts 40-45% van het totale ijzergehalte uit heemijzer, de overige 55-60% van het dierlijke ijzer bestaat uit niet-heme ijzer. Dit is goed om in gedachten te houden. Wanneer je namelijk op een portie vlees ziet staan hoeveel milligram ijzer het bevat dan weet je nu dat iets minder dan de helft hiervan heme iron is en het overige bestaat uit non heme iron.

 

Ook granen, noten, zaden en groenten zoals spinazie en doperwten bevatten ijzer. Echter is ijzer afkomstig uit planten moeilijker op te nemen door het lichaam. IJzer afkomstig uit planten is non heme iron (niet heemijzer). Je zou misschien verwachten dat zuivel en eieren heme iron bevatten, dit is niet het geval. Deze voedingsmiddelen bevatten ondanks dat het dierlijke producten zijn beide non-heme iron. Vegetariers krijgen dus alleen non-heme iron binnen, zelfs als zij hun dieet aan zouden vullen met eieren en zuivel.

Personen die vlees eten krijgen zowel heme iron als non heme iron binnen dankzij hun voeding.

Het lichaam neemt heme iron en non heme iron dus op verschillende manieren op

Het is niet zonder reden dat onze voorouders een sterke voorkeur hadden voor orgaanvlees, dit zit boordevol heemijzer wat gemakkelijker opgenomen wordt en daardoor een grote bron van ijzer in de voeding voor mensen met en zonder hemochromatose is.

Niet-heemijzer wordt daarentegen veel minder goed opgenomen dan heemijzer. Vooral bij mensen zonder hemochromatose is niet-heemijzer doorgaans geen grote bron van ijzer in hun voeding.

De voordelen van heme iron

Het mineraal heemijzer wordt dus makkelijker opgenomen door het lichaam, maar het bevat meer voordelen:

  • Een betere zuurstoftoevoer. Samen met proteïnen vormt ijzer hemoglobine wat zorgt voor het transport van zuurstof via het bloed naar de cellen. Bij een tekort aan ijzer kun je dus snel buiten adem raken.
  • Voorziet het lichaam van energie. IJzer draagt bij aan het produceren van energie in de cellen, een tekort aan ijzer kan dus voor vermoeidheidsklachten zorgen.
  • Een sterker afweersysteem. Geef je afweersysteem een boost, ijzer is onmisbaar voor een normale werking van het afweersysteem.
  • Extra ondersteuning tijdens de menstruatie. Vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie kunnen last krijgen van ijzertekort. Ook voor zwangere vrouwen is het belangrijk om voldoende ijzer tot zich te nemen.
  • Je krijgt het minder snel koud. Heemijzer is namelijk van grote invloed op de thermoregulatie. Dat is het vermogen om je lichaamstemperatuur op pijl te houden.

Zo krijg jij voldoende heemijzer binnen

Genoeg voordelen dus aan heme iron. Vind je het lastig om voldoende vlees te eten? En heb je daardoor last van vermoeidheidsklachten of ben je snel buiten adem? Of ervaar je nog geen klachten, maar wil je jouw afweersysteem een boost geven? Dan bieden runderlever capsules een uitkomst. Deze bevatten namelijk een hoge dosering heemijzer. Zo krijg je toch de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heemijzer binnen zonder dat je iedere dag vlees hoeft te eten. Daarnaast bevatten deze natuurlijke multivitaminen ook vitamine A, D, E en K, koper, zink, selenium en zijn ze een bron van foliumzuur. Lees meer over deze natuurlijke multivitamines.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Kijk verder

Related Posts

Gedroogde Orgaan supplementen van mysup.net

Orgaanvlees supplementen de voor- en nadelen

Gedroogd orgaanvlees is afkomstig van de organen van dieren zoals runderen, varkens en kippen. Dit kan onder meer lever, nieren, hart, longen en milt omvatten. Het orgaanvlees wordt gedroogd en vermalen tot poeder en vervolgens verwerkt tot supplementen in capsulevorm of in poedervorm.

Vrije radicalen: Wat zijn het?

Ieder mens heeft met vrije radicalen te maken. Desondanks is het bij lang niet iedereen bekend waar het hier precies om gaat. En waarom het bijvoorbeeld zo belangrijk is om ervan op te hoogte te zijn. Met die gedachte in het achterhoofd duiken we daarom bij deze dieper in alles wat met vrije radicalen te maken heeft.

Liver

De functies van de lever bij de mens

De lever is een uiterst belangrijk orgaan voor mens en dier. Net als bij een aantal andere vitale organen het geval is, heeft de lever meerdere functies. Het is dan ook cruciaal dat je ervoor zorgt dat je lever altijd in een optimale conditie is. Is dit namelijk niet het geval? Dan krijg je te maken met allerlei fysieke ongemakken.