CO -enzym Q10, waar zit het in en wat doet het?

Q10

- Q10 een lichaamseigen stof die de energiecentrale van cellen ondersteund.
- In wat voor voeding kun je het vinden

Wat is Q10?

Het co-enzym Q10, ook bekend als CoQ10, ubichinon-10 of in het kort Q10 is een vetoplosbaar vitamine achtige stof die in alle menselijke en dierlijke cellen voorkomt. 

Zonder Q10 kan een lichaamscel niet overleven, het is namelijk onmogelijk voor een cel om energie te produceren zonder het co-enzym. Primair functioneert Q10 als cofactor rond de mitochondriën in onze cellen. Mocht je de biologie lessen uit het verleden niet meer helemaal herinneren; de mitochondriën is de energiecentrale van de cel is.

Het verslechtere van de mitochondriën functie is een bekend fenomeen bij het ouder worden. Disfunctionele mitochondriën worden in verband gebracht met een gebrekkige afweer reactie op virale infecties en chronische ontstekingen. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, oudere zijn nou eenmaal vatbaarder voor ziektes.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat naarmate je ouder wordt het aanbod van Q10 afneemt in het lichaam. De daling zet zich in vanaf 20 jaar, tegen de tijd dat je 40 bent is de hoeveelheid van Q10 in het hart en nieren nog maar 70% van wat het geweest is. In de longen neemt het langzamer af, hier begint het aanbod Q10 vanaf 50 jaar te dalen. Bij rokers gebeurd dit eerder en sneller.

Daarnaast functioneert Q10 als krachtige antioxidant, radicaal vervanger en het soepel houden van het celmembraan. Door deze functies zie je Q10 vaak terug komen in huidproducten. De claims hiervoor zijn het versoepelen van de huid en het tegen gaan van ouderdomstekenen (Anti rimpel).
Anti age creme Q10 vrouwen
Anti age creme Q10 <– deze ben ik zelf aan het testen (Mannen)
Anti age creme Q10 (Unisex)

Het is mooi om de functie te horen van Q10 maar helpt het klachten voorkomen, genezen of verzachten? Jazeker, hier is in de jaren veel onderzoek naar gedaan!

Gezond hart met Q10

Cardiovasculaire gezondheid (Hart en bloedvaten)

Het co-enzym Q10 is belangrijk bij elk proces wat energie afhankelijk is.  Het hart is een orgaan wat veel energie verbruikt, aangezien het dag en nacht moet werken. Het is bewezen dat Q10 helpt bij gezonde sterke samentrekking van het hart. Daarnaast kan het co-enzym beschadigingen aan het hart voorkomen wat dan weer hartritmestoornis kan verminderen / voorkomen.

Daarnaast is CoQ-10 actief tegen vrije radicalen in de bloedvaten, dit helpt beschadigingen voorkomen.

Bloedsuiker spiegel (Metabolisme)

Q10 normaliseert hoge bloeddruk, verbetert bloedsuiker regulatie en ondersteund de werking van insuline. Het co enzym helpt het voorkomen van complicaties bij diabetespatiënten.

Overgewicht en futloos

Uit onderzoek blijkt dat Q10 de verbranding van suikers en vetten verbeterd. Slanken mensen die veel kunnen eten hebben vaak een groter aanbod van het co-enzym Q10 in hun lichaam.

Vermoeidheid of futloosheid is een veel voorkomende klacht. Dit kan veel oorzaken hebben, maar we weten dat oxidatieve stress en het slecht functioneren van de mitochondriën hier aan bijdragen.

Migraine

Voldoende Q10 binnenkrijgen verbeteren de klachten van migraine. De klachten daling blijkt significant na 3 maanden onderzoek.

Stress (Oxidatieve)

Vrije radicalen worden gevormd bij de aanwezigheid van gifstoffen, veroudering, stress en intensief sporten. Co-enzym Q10 helpt beschadiging door vrije radicalen voorkomen.

Hoe krijg ik voldoende Q10 (co-enzym Q10) binnen uit mijn voeding?

Er is een rijkelijk aanbod van het co-enzym Q10 als voedingssupplement, dit is een eenvoudige manier om een eventueel tekort aan te vullen. Adviezen lopen hieruit een, persoonlijk zou ik met 100mg beginnen. De bovenstaande functies van Q10 mogen we volgens de europese richtlijnen niet toekennen aan het voedingssupplement Q10, dit gaat dan ook om de lichaamseigen variant. Ook al zit er wetenschappelijk onderzoek achter, de wetgeving wat je wel en niet mag claimen laat nog op zich wachten
200mg Q10 capsules (0,22€ per cap)
100mg Q10 capsules  (0,20€ per cap)

Je kunt ook extra Q10 binnenkrijgen door het gericht consumeren van bepaalde etenswaren. Zie de tabel hieronder,

EtenswaarCo-enzym Q10 per 100gram
Runder Hart11,3mg
Kippen lever11,62mg
Runder lever3,9mg
Rund vlees 3,06mg
Kippen vlees1,4mg
Zalm0,4mg
Makreel1,0mg
Soyabonen1,21mg
Broccoli0,59mg
Avocado0,91mg

Duidelijk is dat bepaalde dierlijke organen het meeste Q10 bevatten. Voor veganisten is het niet eenvoudig om voldoende Q10 via voeding binnen te krijgen. Je praat over extreme hoeveelheden soya of advocados. Mijn advies voor veganisten of vegetariërs om Q10 als supplement te nuttige naast alle daagse voeding. 

Bovenstaande link van 100mg is een veganistische vorm, onderstaande links is een veganistische vorm voor 200mg caps. 
Veganistische vorm Q10 200mg

Persoonlijk kies ik voor het nuttige van orgaan vlees. Zelf gevriesdroogd runderhart in capsule vorm (Binnenkort te vinden in mijn webshop onder eigen merk).

Mijn ervaring is dat ik sneller vooruitgang boek met mijn krachttraining sinds het nuttige van runderhart. Ik zocht hier een verklaring voor en kwam uit bij het co-enzym Q10 wat in grote maten aanwezig is in runderhart.    

De vooruitgang merkte ik het sterkst in het toenemen van het gewicht wat ik aan de stang kon hangen in de sportschool. Logisch, want uiteindelijk is het hart wat er voor zorgt dat je gewichten kunt tillen. Deze moet namelijk de bloeddruk opbouwen om gewichten met behulp van je spieren omhoog te krijgen

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Kijk verder

Related Posts

Gedroogde Orgaan supplementen van mysup.net

Orgaanvlees supplementen de voor- en nadelen

Gedroogd orgaanvlees is afkomstig van de organen van dieren zoals runderen, varkens en kippen. Dit kan onder meer lever, nieren, hart, longen en milt omvatten. Het orgaanvlees wordt gedroogd en vermalen tot poeder en vervolgens verwerkt tot supplementen in capsulevorm of in poedervorm.

Vrije radicalen: Wat zijn het?

Ieder mens heeft met vrije radicalen te maken. Desondanks is het bij lang niet iedereen bekend waar het hier precies om gaat. En waarom het bijvoorbeeld zo belangrijk is om ervan op te hoogte te zijn. Met die gedachte in het achterhoofd duiken we daarom bij deze dieper in alles wat met vrije radicalen te maken heeft.

Liver

De functies van de lever bij de mens

De lever is een uiterst belangrijk orgaan voor mens en dier. Net als bij een aantal andere vitale organen het geval is, heeft de lever meerdere functies. Het is dan ook cruciaal dat je ervoor zorgt dat je lever altijd in een optimale conditie is. Is dit namelijk niet het geval? Dan krijg je te maken met allerlei fysieke ongemakken.