Aminozuren, wat heb ik nodig en waar zit het in?

Aminozuren
Je lichaam heeft 20 verschillende aminozuren nodig om te groeien en functioneren. Wat zijn aminozuren en hoe weet ik of ik voldoende binnen krijg? Dit en meer!

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit (proteïne). Als je proteïne uit elkaar zou halen vallen er allemaal kleine aminozuren uit die samen het aminozurenprofiel vormen van de proteïne. Verschillende proteïne bronnen hebben dan ook verschillende aminozuren profielen.

Een groot deel van de menselijke cellen bestaat uit proteïne, denk bijvoorbeeld aan spieren, organen en weefsel. Aminozuren spelen een cruciale rol om deze cellen gezond te houden en te laten functioneren.

Zo helpen ze bij de het vervoer en opslag van voedingsstoffen, en hebben ze een belangrijke functie bij wond genezing. Daarnaast helpen ze bij het functioneren van organen, spieren, pezen, klieren en aders. Het hart is een grote spier, specifieke aminozuren zijn essentieel voor een gezond hart.

Aminozuren hoor je vaak terug komen bij bodybuilden of krachttraining. Dit is logisch want spieren bestaan voor een groot deel uit aminozuren. Krachttraining veroorzaakt kleine scheurtjes in je spieren die vervolgens weer opgevuld worden. Dit werk wordt voor een groot deel gedaan door aminozuren!

Ook worden aminozuren als voedingssupplement toegepast om je humeur, sport prestaties en rust/slaap te verbeteren.

 

Welke aminozuren zijn essentiële en welke niet?

Als je wat research doet over aminozuren zie je vaak de term essentiële en niet essentiële terug komen. Uit de 20 aminozuren die wij nodig hebben zijn er 9 essentieel. De 9 essentiële aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en komen enkel uit onze voeding.

Kun je dan nooit een tekort krijgen aan niet essentiële aminozuren? Nee, dit is niet waar. Als het lichaam tegen kanker vecht kan het zijn dat het lichaam de aanmaak van Arginine niet kan bijhouden, dan is het verstandig om extra binnen te krijgen via voeding.

Tevens kan het zijn dat je wegens nierproblemen aminozuren vanuit het bloed afvoert in de urine. Hierdoor kan er ook een tekort ontstaan.

Lijst van essentiële aminozuren: Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine.

Lijst van niet-essentiële aminozuren: Alanine, Arginine, Asparaginezuur, Beta alanine, Carnitine, Cysteine, Glutamine, Glycine, Proline, Serine, Taurine en Tyrosine.

We gaan hier voornamelijk focussen op de essentiële aminozuren en in welke eiwitbronnen / voeding deze het meeste voorkomen.

Hoe weet ik of ik voldoende essentiële aminozuren binnen krijgt?

Essentiële aminozuren komen in grote getalen voor in onze voeding. Dit is ook de rede dat ons lichaam ze zelf niet maakt. De juiste vraag om te stellen is krijg ik de juiste verhouding binnen?

Niet elk aminozuur heb je evenveel nodig, dit hangt af van de aminozuur behoeften van ons lichaam. Voor kinderen in de groei is deze anders dan voor volwassen.

Onze aminozuur behoefte is geëvolueerd met de aminozuren die we van naturen via voeding binnen krijgen. In het aminozurenprofiel van onze voeding komen de essentiële aminozuren het meest voor. Met aminozurenprofiel bedoel ik de samenstelling van aminozuren waaruit een specifieke eiwitbron bestaat. Toch zie je verschillen, Soja heeft een ander aminozurenprofiel dan kippenvlees (Kip Eiwit).

Zo kun je een bult eenzijdig eiwit eten maar toch niet voldoende essentiële aminozuren binnen krijgt voor optimale spiergroei of normale functie van je lichaam.

Dit kun je het mooiste laten zien met dit plaatje van een regenton. Hier zie je dat lysine het eerst limiterende aminozuur is, daardoor kan de regenton maximaal tot lysine met water gevuld worden. Dit geldt hetzelfde voor groei of spieropbouw. Als je lichaam maar voor 70% beschikt over de behoefte aan lysine, zul je nooit 100% groei kunnen verwachten.

Wat is mijn aminozuur behoefte?

In onderstaande tabel zie je de aminozuurbehoefte volgens the world health organisation. Daarachter heb ik de verhouding uitgerekend in relatie tot het eerst limiterende aminozuur Leucine. Deze verhouding helpt ons eiwitbronnen vergelijken. Als er een aminozuur lager uitkom in verhouding tot Leucine dan de behoefte zul je meer moeten eten om aan de behoefte te voldoen. Door de relatie te berekenen kun je snel zien of een bepaalde bron een aminozuur te kort kom en dus meer moet eten.

Dierlijke eiwitbronnen hebben nagenoeg altijd voldoende aminozuren. Deze lijken ook sterk op elkaar. Dit geld voor gewoon vlees als voor orgaanvlees.

Pak onderstaande behoefte maal jouw lichaamsgewicht om er achter te komen hoeveel jij nodig hebt!

* mg per dag per kg lichaamsgewicht WHO
AminozuurVolwassenLeusine/
Histidine100.26
Isoleucine200.51
Leucine391
Lysine300.77
Meth + cyst150.38
Fenyl + tyr250.64
Threonine150.38
Tryptofaan40.1
Valine260.67

Eiwitverteerbaarheid, waarom is het belangrijk?

Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score (PDCAAS), dat is een hele mond vol. De PDCAAS is een methode om aan te geven hoe goed een eiwitbron verteerbaar is en de relatie van het aminozurenprofiel tot onze behoefte.

Eieren, whey, koeienmelk scoren allemaal 1.0, sojabonen 0,91, kip 0,95 en rund 0,92. In het kort wil dit zeggen dat 5% meer kip moet eten dan ei om aan je gelimiteerde aminozuren te voldoen.

Voor alle daags gebruik is dit een uitstekende manier om te kijken of je met jouw dieet de juiste aminozuren binnen krijgt voor jouw situatie. Het is namelijk niet eenvoudig om voor elk eiwit product per aminozuur de verteerbaarheid te vinden.

De verteerbaarheid is van groot belang, het kan namelijk zijn dat bepaalde aminozuren in een product maar 70% verteerbaar zijn voor mensen. Als je dit niet meeneemt in je berekening kom je niet tot de juiste opnamen van eiwit!

Overigens is dit extra van belang als je enkel plantaardige eiwitten eet. Hier wijkt de verteerbaarheid en het aminozurenprofiel vaak sterk af. Dierlijke eiwitbronnen zijn over het algemeen beter verteerbaar en hebben vaker een aminozurenprofiel wat overeen komt met onze behoefte.

Wat gebruik ik zelf?

Persoonlijk gebruik ik geen poeder eiwit producten behalven mijn lever en hart capsules. Ik eet voldoende dierlijk eiwit om aan mijn aminozuur behoefte te voldoen. Mocht ik ooit nog extra nodig hebben kies ik voor whey eiwit , deze scoort een 100% in de PDCAAS. Vegans kunnen het best kiezen voor een soya proteine isolaat deze scoort 97% in de PDCAAS. Dit is de beste scoren voor een plantaardige eiwit bron. Google wel even over soja en isoflavonen, in deze discussie ga ik mij niet mengen.

.Hopelijk heb ik je wat meer inkijk kunnen geven in stukje over aminozuren. Ik zou hier nog dieper op in kunnen gaan met voorbeeld berekeningen maar dit is volgens mij niet van toegevoegde waarden. Laat een reactie achter als je vragen of opmerkingen hebt!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Kijk verder

Related Posts

Gedroogde Orgaan supplementen van mysup.net

Orgaanvlees supplementen de voor- en nadelen

Gedroogd orgaanvlees is afkomstig van de organen van dieren zoals runderen, varkens en kippen. Dit kan onder meer lever, nieren, hart, longen en milt omvatten. Het orgaanvlees wordt gedroogd en vermalen tot poeder en vervolgens verwerkt tot supplementen in capsulevorm of in poedervorm.

Vrije radicalen: Wat zijn het?

Ieder mens heeft met vrije radicalen te maken. Desondanks is het bij lang niet iedereen bekend waar het hier precies om gaat. En waarom het bijvoorbeeld zo belangrijk is om ervan op te hoogte te zijn. Met die gedachte in het achterhoofd duiken we daarom bij deze dieper in alles wat met vrije radicalen te maken heeft.

Liver

De functies van de lever bij de mens

De lever is een uiterst belangrijk orgaan voor mens en dier. Net als bij een aantal andere vitale organen het geval is, heeft de lever meerdere functies. Het is dan ook cruciaal dat je ervoor zorgt dat je lever altijd in een optimale conditie is. Is dit namelijk niet het geval? Dan krijg je te maken met allerlei fysieke ongemakken.